Efter en lång tids planerande kommer nu svenska 60-åringar att börja bjudas in till en viktig studie, en studie som kan rädda liv. Nästan alla landsting i Sverige har gått ihop för att delta i studien där två olika metoder att hitta tarmcancer ska utvärderas.
Varje år får ungefär 6 000 svenskar tjock- eller ändtarmscancer. Fler än 40 procent av dem avlider av sin sjukdom. Men tarmcancer är en cancerform där tidig upptäckt är avgörande: om tumören upptäcks i ett tidigt skede är chansen att överleva hela 90 procent. Och här skulle ett screeningprogram, där befolkningen bjuds in till kontroller, kunna ha stor effekt. Socialstyrelsen beräknar att ett screeningprogram skulle kunna rädda omkring 300 människors liv varje år i Sverige. Att införa ett sådant program är dock inte gjort i en handvändning.
Men nu i februari tas ett första steg: då kommer skåningar och värmlänningar i åldersgruppen 58-61 år att få en inbjudan att delta i screeningstudien. Därefter är det dags för Västra Götaland och Halland, och sedan resten av landet. Totalt ska 200 000 personer delta i studien. Bara Västernorrland har valt att stå utanför, och Stockholms läns landsting och Gotland har redan ett regionalt screeningprogram.
Två metoder jämförs i studien: koloskopi, där man tittar in i tarmen med en slags kikare, och avföringsprov där man letar efter spår av blod. Målet är att se vilken screeningmetod som bäst förebygger och hittar tarmcancer i tid.
Både WHO och EU rekommenderar tarmcancerscreening och Socialstyrelsen väntas inom kort komma med en rekommendation om att införa screening på bred front även i Sverige.
– Att vi nu kan starta denna studie kommer därför väldigt lägligt. Landsting och regioner har under det gångna året förberett studien genom ett intensivt arbete för att öka både kapacitet och kvalitet i koloskopiverksamheten, säger Gunilla Gunnarsson, som är cancersamordnare vid Sveriges Kommuner och Landsting, i ett pressmeddelande.
– Detta har möjliggjort det breda studieupplägget, som i praktiken innebär ett samordnat införande av tarmcancerscreening över hela landet och därmed en mer jämlik cancervård, fortsätter hon.