I dag släpper vi den nionde utgåvan av Cancerfondsrapporten. Genom att lyfta fram utmaningar inom cancervård, prevention och forskning vill vi påverka samhällsutvecklingen så att insjuknandet i cancer minskar och de som drabbas får bästa möjliga förutsättningar.
Rapporten tar bland annat upp personalbristen, som hotar cancervården.
Generalsekreterare Stefan Bergh skriver i inledningen:
”Kliniker och sjukhus kommer med larmrapporter om stora problem med kompetensförsörjning och ineffektiv administration. Problemet är både akut och ett hot mot cancervårdens kvalitet på lång sikt. Det saknas personal inom flera av vårdkedjans centrala delar. Brist på patologer och radiologer skapar flaskhalsar i både diagnostik och behandling. För få specialistsjuksköterskor leder till orimlig belastning på dem som finns och det är svårt att få personal med rätt kompetens att räcka till.”
Cancerfonden har även skrivit en debattartikel i GP om personalbristen.
I Cancerfondsrapporten hittar du kapitel om:
- Statistik. Cancer i Sverige, Europa och världen.
- Forskning. Svensk cancerforskning håller världsklass men kliniska forskare möts av hinder i sjukvården.
- Immunterapi. Möt aktuella svenska forskare som gjort viktiga insatser inom detta spännande fält.
- Prevention. Minst vart tredje cancerfall kan förebyggas. Rökning orsakar 5 000 dödsfall i cancer varje år – här kan samhället göra mer.
- Cancervård. Ojämlikhet och alltför långa väntetider skymmer de goda exemplen, som finns men måste få fäste nationellt.
- Politik. Cancerfonden har tagit reda på vad riksdagspartierna tycker i frågor som rör framtidens cancervård, forskning och prevention.
Läs Cancerfondsrapporten 2014!
![](http://blogg.cancerfonden.se/wp-content/uploads/2014/04/hudlakare578.jpg)