![](http://blogg.cancerfonden.se/wp-content/uploads/2014/05/powerwall_578.jpg)
Tobaksreklam med specialdesignade hyllor och lockande belysning inbjuder unga att börja röka. Foto: David Hammond.
Marknadsföring och design är cancerframkallande – när de används skickligt för att sälja cigaretter. Det sa David Hammond, professor vid kanadensiska University of Waterloo och rådgivare åt WHO, när han besökte Cancerfonden i veckan. Han började sitt Stockholmsbesök med en tur i vanliga mataffärer och kvartersbutiker, och kände sig förflyttad bakåt i tiden.
![](http://blogg.cancerfonden.se/wp-content/uploads/2014/05/david_hammond_300.jpg)
Cancerfondens Thérèse Kärrman, intressepolitiskt sakkunnig i tobaksfrågor, och professor David Hammond tittar på hur cigarettpaketen är designade för att locka till köp.
– Här kan ni inte köpa mjölk eller en tidning utan att se cigaretter i snygga hyllor och förpackningar. Ofta nära godiset, så att barn lägger märke till dem och i rosa paket som ser ut att vara gjorda för att locka tioåriga flickor. Där var vi i Kanada för fem–tio år sedan, säger David Hammond som är psykolog och forskare med inriktning på tobaksprevention.
I Sverige råder reklamförbud för tobak – i princip. Men fortfarande är det tillåtet att utforma cigarettpaketen på ett lockande sätt och de exponeras i speciellt utformade hyllor med belysning och bildskärmar.
– Det är viktigt att inse att detta är betald reklam, poängterar David Hammond.
En rad länder, bland annat Kanada, England och våra grannländer Norge och Finland, har infört så kallat exponeringsförbud. Det innebär att cigaretterna inte får synas i butikerna utan måste förvaras i stängda skåp eller lådor.
– Sverige är ett land som har varit progressivt när det gäller folkhälsa och som har gjort mycket för att minska rökningen. Så det känns lite märkligt att det inte är så här, säger David Hammond.
Som expertvittne har han hjälpt flera länders regeringar när de blivit stämda av tobaksbolag efter att ha infört lagar kring tobaksreklam, till exempel Australien, som infört cigarettpaket med stora varningsbilder och utan logotyper för något år sedan, och Norge som stämdes av tobaksjätten Philip Morris när exponeringsförbud infördes.
I onsdags var David Hammond i Sveriges riksdag för att berätta om effektiva åtgärder mot tobak för svenska politiker. För även om det finns länder som har fler rökare än Sverige så kan vi inte slå oss för bröstet och vara nöjda.
– Rökning är fortfarande den ledande orsaken till cancer, och dödar omkring 12 000 svenskar varje år. Drygt 30 procent av flickorna i gymnasiet röker, det är dubbelt så många som i Kanada. Så den som säger att ni inte behöver göra mer borde nog tillbringa lite tid på en cancerklinik, säger David Hammond.
Han anser att Sveriges regering nu när EU:s nya tobaksdirektiv med bland annat varningsbilder är på väg att implementeras har ett utmärkt tillfälle att även sätta stopp för reklam i butikerna.
– Tobaksbolagen kommer inte gilla det, men det är det som är poängen. De förstår att de kommer att sälja färre cigaretter – och sälja färre cigaretter till unga, säger David Hammond.
I Cancerfondsrapporten 2013 och 2014 kan du läsa mer om effektiva åtgärder mot rökning.
![](http://blogg.cancerfonden.se/wp-content/uploads/2014/05/powerwall_578.jpg)