
E-cigaretten marknadsförs ofta som en hjälp att sluta röka. Då detta, enligt WHO, inte är vetenskapligt bevisat vill organisationen nu se ett förbud för rökning av e-cigaretter i offentliga lokaler.
I en e-cigarett finns en ampull med nikotin i vätskeform, som förångas till en gas som rökaren inhalerar. De marknadsförs ofta som det nya sättet att sluta röka men motståndarna hävdar snarare att det är en ny inkörsport till nikotinberoende. Och än så länge finns nästan inga regleringar alls kring försäljning och reklam.
I en ny rapport från Världshälsoorganisationen WHO beskrivs e-cigaretterna som ett hot mot hälsan hos unga och gravida kvinnor. WHO kräver tuffare tag, och föreslår att medlemsländerna inför hårdare regleringar. WHO vill till exempel se förbud för rökning av e-cigaretterna inomhus, både i offentliga lokaler och på arbetsplatser. Regler behövs för att minimera utsöndring av giftiga ämnen. Marknadsföringen borde inte få innehålla påståenden om att e-cigaretterna är en hjälp att sluta röka eftersom det inte är vetenskapligt bevisat, skriver WHO.
E-cigaretter har snabbt blivit populära bland unga, var femte kille i nian har testat, enligt CAN, Centralförbundet för alkohol- och narkotikaupplysning. Rökvätskan har ofta smaker som kan locka unga att röka, och WHO vill därför se förbud mot frukt- och godisliknande smakämnen. Organisationen efterlyser även åldersgräns för att få köpa e-cigaretter.
I Sverige har förvaltningsrätten nyligen slagit fast att e-cigaretter med nikotin ska klassas som läkemedel, men domen har överklagats och än säljs de öppet i vanliga butiker.
Cancerfondens ståndpunkt är att det behövs mer forskning om vilka effekter inhalation av rökvätskesubstanser har på hälsan. Nikotinet är i sig ett starkt beroendeframkallande gift och e-cigaretterna kan därför verka som tillvänjningsmedel för ungdomar till andra nikotinprodukter. WHO:s krav är därför mycket välkomna.
