Barnen på Gotland ska slippa rökning på lekplatserna anser Regionstyrelsen. Därför kommer det snart att sättas upp förbudsskyltar mot rökning vid offentliga lekplatser och -parker.
Det här är en fråga om attityd, menar regionrådet Åke Svensson (S) till Radio P4 Gotland.
– Det kan också bli en påminnelse om att det inte är klokt att röka där barn finns, och det handlar inte bara om lekplatser, säger han.
Bakgrunden till beslutet är ett medborgarförslag. Förslagsställaren vill ha ett tydligt politiskt ställningstagande från Region Gotland mot rökning på lekplatser, kan man läsa på tobaksfakta.se. Ett viktigt skäl som lyfts fram i förslaget är att barn tar efter vuxna och att regionens företrädare bör föregå med gott exempel.
Regionstyrelsen tycker att förslaget är bra. Tekniska nämnden har nu fått i uppdrag att ta fram lämplig skyltning om rökfrihet vid de offentliga lekplatserna.
Cancerfonden presenterar nu ett intressepolitiskt program med viktiga ställningstaganden och förslag för att färre ska drabbas och fler ska överleva cancer.
Cancerfonde föreslår därför att:
Exponeirngsförbud införs. Tobaksförpackningar ska inte synas i butik .
Varningsbilder införs på cigarettpaket och ska tillsammans med varningstext täcka minst 80 procent av cigarettpaketet.
Cigarettpaket utforms neutralt och utan logotyper.
Tobaksskatten höjs årligen.
Förbud mot rökning på allmänna platser införs snarast.
Slutdatum för tobaksrökning införs, förslagvsiv år 2025.
Varje brinnande cigarett är en liten kemisk fabrik som producerar 4 000 olika ämnen. Många av dessa har kända skadeeffekter på människokroppen. Ett 40-tal kan orsaka cancer. Den som röker får själv i sig en fjärdedel av röken. Resten andas ut och sprids och gör personer i omgivningen till passiva rökare. Passiv rökning under en längre period innebär samma hälsorisker som för rökaren. Ungefär lika många personer i Sverige dör av passiv rökning som av trafikolyckor. Cirka 200 dödsfall beräknas varje år bero på passiv rökning.
Folkhälsomyndigheten utreder för närvarande, på uppdrag av regeringen, om Sverige ska lagstifta om rökfria offentliga miljöer, framför allt för att skydda barn mot passiv rökning på ett bättre sätt. Utredningen är försenad och väntas lägga fram sitt förslag i slutet av 2014. Lekparker hör till de miljöer som nämnts i diskussionen.
